Sunday, March 1, 2009

Tribute to PUTRAJAYA + PETALING JAYA


[masjid putrajaya utk umat islam menunaikan solat jumaat je ke? solat lain kat alamanda]

(edisi SIAP BINA - boleh terus dibaca; bukan under construction ye)

korang pernah tak cuba 'google'perkataan PJAYA ataupun P JAYA ataupun P.JAYA? Kalau belum pernah, cuba korang buat sekarang... buat lah! NOW! ok.


[menara MPPJ yang didakwa sebagai bangunan TABUNG HAJI oleh seorang doktor gigi]

Korang dah dapat jawapannya? Kalu tipu, itu dosa uols dgn tuhan uols... ok!

Baiklah, malas aku nak layan cite pasal dosa korang. Ni ha, hasil kajian aku ke atas search engine dalam laman sesawang (rtm tukar nama WEB kepada SESAWANG; fyi), aku mendapati bahawa semua hasil carian adalah bertemakan pelbagai jenis laman web yang berunsurkan lokasi PETALING JAYA! Sekali lagi PETALING JAYA ye! Hanya SATU link sahaja carian itu merujuk kepada PUTRAJAYA.

Ini aku nak sentapkan semua orang termasuk warga PUTRAJAYA! Alkisah pendaftaran PEGAWAI KERAJAAN ; yakni pembantu tadbir je... yang mengambil masa selama 2 hari untuk pendaftaran dan taklimat dan juga 'posting'!

ha, aku dikirimkan sms dari seorang waris (sepupu), tertulis; KALU KE P'JAYA JAUH TAK? BAPE MIN? aku text him balik; DEKAT JE, 10 -15 mins only!

so, sepanjang pengamatan aku, sehidup aku di kota kuala lumpur ini, inilah pertama kali aku nampak ejaan singkatan P'JAYA ini. nak kata P. JAYANTHI tak mungkin la sbb ini lokasi...

Jadi, korang rasa sentap tak kalu selama 4 berturut-turut anda kena bangun seawal jam 5am ke PJAYA dari PJAYA juga?


[2 kali hampir eksiden akibat mengantuk tau.... tapi tetap kelihatan cantik]

5 hari ke PJAYA ini adalah termasuk
SELASA : 1st day : pandaftaran + menunggu
RABU : 2nd day : taklimat + menunggu
KHAMIS : 3rd day : posting + menunggu
JUMAAT : 4th day : duduk kat meja dan department masing
AHAD : 5th day : aku hantar ke rumah sewa nya di PJAYA!

Lepas ni, selain aku nak cakap pasal TRIBUTE to PJAYA ini juga, ingin aku mengeluh resah akibat pengurusan pentadbiran pendaftaran pegawai kerajaan yang mengambil masa 3 hari untuk menentukan lokasi kerja (posting) itu. Hehe... tapi kawan2 aku pun byk je kerja Government... sian mereka. Aku hanya nak sampaikan kepada yang berkenaan. Tak bermakna dengan kata2 ini, ia bakal menganggu gugat pereka grafik JAKIM dan JPA mahupun JKR cawangan PJAYA! hehehe! mahupun kak ijat dan kak peedah. I love uols girls!


[ i tak cakap pasal u jugak kak peedah... i cakap pasal pendaftaran je]

K. ikhlas, i tak pandai buat less than 25 words je!... camne ye? PJAYA ke PJAYA!

29 comments:

a z m i r said...

duta - antara 5 hari ke P.JAYA, ada berapa hari je yang ikhlas?

k dah.

dxoul lacruz said...

heiiiii .... i tak cakap bangunan tu bangunan Tabung Haji, i cakap rekabentuknye MACAM bangunan tabung haji jer...

suka tau usik i..hi hik

duta said...

+azmir+
3 hari je ikhlas. hari ke4 i dah rasa antara i ngan tuhan je. hahah

+dxoul+
ala... saje je nak usik u. kan u demam ni... kui2! demam rindu R ke?

dxoul lacruz said...

rindu giler

redghost said...

p'jaya = putrajaya
P.J = Petaling Jaya
PJJ=Pendidikan jarak jauh...

mungkin pada awalnya 'sedara' ko ingat ko pon dok p'jaya kot.hahahaah....nampak sangat tak ikhlas mengantorrrrr.... :P

yurn said...

ptrjya - putrajaya.. tmbh huruf 'ta' dan 'ro''..

pj - obviously p.j

ehemm.. seriosly bangunan itu disangka tabung haji?? (angkat kening sebelah)

hehe panjang lak menyampuk..:P
symp;
peg.tek.maklumat kkm - takde kene ngene ngan saya ek kalo korang dapat servis lambat kat spital/klinik, aku sendri pun kena tunggu setengah hari utk checkup..

thisisnije said...

rasa terpanggil lak untuk komen kat sini kan... ada beberapa serangan secara tersurat dan tidak kurang jugak yang tersirat...

(1) P'JAYA mmg utk putrajaya walaupun di'google' (ignore the grammatical error ye kashah)

(2) pereka grafik di JAKIM tidak ada kena mengena dengan JPA

(3) proses taklimat mengambil masa yang lama kerana melibatkan ramai calon dan terdapat banyak benda yang perlu dibgtau. nanti kang kata tak dimaklumkan pulak (macam pilihan KWSP atau PENCEN)

(4) to be continued...

J H Hidayat said...

Salam,

saje nak menyampuk, aku pun pernah terkena camni.. diberi sms "the interview will be held at Shangri-La PJ" PJ yer... puaslah aku mencari Shangri-la PJ.. sepetang mencari! nasib merekie sehari sebelum. at last google shangri-la yang kuanyer.. SHANGRI-LA PUTRAJAYA... nasib baik yang text tu Australian... ni malaysian tak leh terima....takleh terima...

dxoul lacruz said...

tetap tak puas hati...i cakap bangunan ittew MACAM tabung haji sahaja....tidakkkkkk! fitnah...

takleh terima...takleh terima...[ikut J Hidayat]

duta said...

+redghost+

korang pernah guna singkatan ini tak;

KL : KUALA LUMPUR
PJ : PETALING JAYA
MPB : MEDIA PRIMA BERHAD
JKR : JABATAN KERJA RAYA
KLG : ? KLUANG? KLANG?
P : PENANG? PAHANG? PERAK? PENDANG? PERGAU?
TMPT : TUMPAT?
SP : SUNGAI PETANI
AS : AMERIKA SYARIKAT, ALOR STAR
KB : KOTA BHARU, KUALA KUBU

k, hasilnya, i rasa dengan satu PUTRAJAYA, ianya tidak wajar disingkatkan.

soal tak ikhlas bukan isunya, soalnya... kugagah kan diri ke sana setiap hari itu... huk2. cam ne nak baik mc ni. kan tuhan ku?

duta said...

+yurn+
cayalah kelas jawi u. mmg wajar ada huruf TA itu. tapi, JAKIM tak pakai jawi pada LOGO pada bangunan nya! lampu disko je ada! jgn lupa saksikan!

bangunan tabung haji kan! kelakar gila. sib baik kurang tikus kat area tuh masa dokter gigi tuh cakap... kalu tak, berdekah2 tikus itu gelakkan doktor itu. hahaha...

yurn, u sama kak peedah laa... tak de kena mengena! cayalah!

duta said...

+ nije yang terpanggil +

(1) u guna google cap mana ni? nanti kita wat kajian balik. notebook / pc leh detect WIFI ke tak ni? ermmm...

(2) kenyataan diakui. GD JPA lagi mantap... eh bukan upah poster harga 300 ke? geramkan!

(3) i tau kes KWSP dgn PENCEN tuh. emmm nak i ulangkan ke? cukuplah kisah PADI SEKAM dan BANGUNAN TABUNG HAJI.

ooo... byk ke nak disampaikan? baguslah. padan la proses mendapatkan surat posting terpaksa menunggu sehingga lebih 2 jam. nasib baik bukan hari jumaat, kalu tak mesti ada staff escape solat jumaat cam grafik designer LMKL! heheheh.... amin. tak pe... mybe perasaan ini bercampur dengan geram melihat kecantikan beg dueter dan exam PTD yang dibahagikan kelas mengikut angka giliran dengan pengumuman di tepi tangga + lift.

(sorry, nije; gas pemedih mata je)

duta said...

+hidayat+
ya ampun... kau pun sama ke? patut nya kita ke tribunal pengguna ke bagai... ada ke patut kaedah PJ ni! kalu aku tulis surat kat bahagian alamat tuh PJAYA tanpa poskod, ko rasa konpius tak abg posmen?

tak pe lah. skrg pun ko dah berjaya. aku dah guna semua search engine.... dan hasilnya sama. PJAYA= PETALING JAYA. PUTRJAYA = P ok tak?

duta said...

+ lacruz +
sorry ar... fitnah aku berkesan kali ni. aku cuba mengedit bahasa ko ala2 berita sukan yang aku tak pasti kebenarannya tadi... heheheh... cheers air zamzam...

dxoul lacruz said...

akhirnya kebenaran akan terbukti

J H Hidayat said...

Salam,

Tulah pasal... pepandai memendekkan diluar normal.... manusia2 suka sgt yg tak normal... boleh?

R28est said...

aduh..mcm kene peluru hidup..terasa jugak la orang putrajaya yg xkeje di putrajaya tu.. mm moral of da story, jgn sekali2 pendekkan ejaan PUTRAJAYA ke P'JAYA. mmg org akan ingat PJ..
tapi yg pasti mmg ramai je yg solat di alamanda sambil berjalan..hihi (sambil shping n tolak troli xpun seret je bakul beroda tu)..dgn niat "sahaja aku solat sambil bershping 4jam" *maaf ye ustaz2..

-R-

duta said...

+R+
welcome back. wah, nampaknya cik R bersetuju ye dengan pandangan saya! bagus2.... ada pihak2 pembangkang skit2 je. setakat bagi peluru macam bagi karpal singh je...

anyway... about niat solat alamanda tuh, mmg u kelass... lepas ni boleh bukak kelas iqra BAWAH POKOK macam kerajaan2 di PERAK itu... kan?

(wow, bagusnya pengetahuan semasa saya ni...)

thisisnije said...

bagus kannn... bawah pokok.

a z m i r said...

duta - err..sejak bila KB tu untuk kuala kubu? oops..periuk api je.. kalau terpijak je baru kudung..kalau tak pijak ok je.. lariiiii

nije - ok. tak komen dah pasal grammar..

duta said...

+azmir+
kan dah konfius... u bagus... i saje nak uji sape yang dapat faham mesej pendek cam tuh... bagus2. tak sia2 mata u perhatikan dimana plastic beg FOS.

dxoul lacruz said...

mananya review slumdog millionaire ?
bengkak2 mata aku tunggu malam tadi..dah ready tisu bagai sebab kata sampai nangis segala! manaaaaaaaaaa?

duta said...

+slumdog+
review i dalam berita edisi 7 laaa... jam 7pm. aduhai... ko silap date ni. weh... ko guna apa jenis tnet leh balas komen ni? beli broadband gak ke?

duta said...

* pembetulan

bukan sila DATE.... ko silap BACE ni...

dxoul lacruz said...

o ye ke. sorry la.. i tak tengok n***. tak berkesempatan..takpelah demi kawan, aku cari kat youtube! opss...

adala caranya. nnt aku ajau ko!

amANI said...

edisi 7 jam 7 ek. aku cuba tunggu. hari ni ada ke?

duta said...

+ edisi 7 +
ahah... jam 7 laaa... ada jam 1pm gak... ermmss depends la... btw belum kuar lagi... cuma news je tolong buat. hehehe

amANI said...

::edisi 7::
semalam anak aku teriak nak tengok pocoyo. tak bleh kalih cenel. ada dia tulis nama pada end caption tak? yang bergerak naik ketika lampu dimalapkan itu?

duta said...

+achik+
hahah... belum lagi. stakat tukang tulis berita 2 3 buah, nak tulis, habis laaa masa nak letak nama semua org. ermm... lepas ni sape tak tgk rugi.. hahaha.... kena beli 2 tv tuh