Tuesday, March 17, 2009

MANA?


[bukti sms yang dikirimkan]

Selepas PJAYA, ini ada lagi kisah yang menguji kewibawaan aku mentafsir maksud tersirat. Kali ini aku dikirimkan dgn khidmat pesanan ringkas [sms] yang berbunyi : MANA?

Aku benar2 kurang mengerti lantas membalas sms itu dengan panggilan... kerana takut mensyaki perkara yang kurang enak berlaku...

Tatkala itu, hanya tuhan yang tahu... hatiku benar2 berdebar. Risau juga kerana tidak pernah sepanjang hayat dalam perkenalan ini, dikirimkan sms sebegitu rupa... selain daripada perkataan ''OK".


[hampir pengsan aku di jusco one utama berhadapan situasi sebegini]

Mujurlah panggilan itu dijawab mesra. Sapaan MANA? itu diselitkan dengan soalan2 yang berupa soalan bertanya khabar....

Itu sahaja laporan kali ini. Harap di masa mendatang, aku tak diuji lagi dengan situasi seperti ini... hahaha...

+ nota guris hati; notis pemberitahuan ini bukan bermakna teguran, tapi ingin berkongsi dgn rakyat bernaung negara berdaulat ini tentang pesanan ringkas yang bakal diterima sejagat ini +

+ ini umpama sekatan AS terhadap pakistan dalam usaha meningkatkan senjata nuklear +

23 comments:

thisisnije said...

aik, takde org komen? nampak sgt seluruh rakyat m'sia paham maksud sms tu.

duta said...

+nije+
nanti... org belum start keje lagi.

dxoul lacruz said...

ok i bagi komen seadilnya...

MANA ? MANA ape ... MANA beg deuter kuning saya? MANA pergi kasha menghilangkan diri?

kannnn . . . parliamentary debate sgt!

ermm pakistan ada nuklear ke IRAN . . sorry dah lama tak baca berita!

duta said...

+dxoul+
MANA adil?

~~ ms. libra ~~ said...

MANA ?
Dulu Su jawab "new zealand"
* prnh dpt gak sms camni...n that was exactly my answer, terus org tu call...xbazir kredit su..

thisisnije said...

~ms. libra~
Walaupun saya tidak mengenali saudari, namun saya dapati bahawa kaedah yang saudari gunakan adalah hampir menyerupai kaedah yang pernah saya gunakan pada suatu masa dahulu. Persoalannya telah terjawab bahawa ramai orang yang memahami pesanan ringkas yang tertulis 'MANA?'

dah!

duta said...

+su+

jap... u menyebelahi sape ni?

redghost said...

sebenarnya ayat tu tak habis...macam berbalas pantun sebenarnya...patut reply seperti option di bawah:

1. MANA ada (bermaksud tiada)
2. MANAs (nama orang)
3. MANAn (nama orang)
4. MANA ko suka...

bawak bertenang sume...hehehe....

duta said...

+red+
tu lah cik red.
nanti i try nak buat juga kat my mom satu hari... DAH! mesti sentap org tua tuh nak jawab...

maksud DAH... adalah sudah transfer wang saku bulanan utk bonda tercinta... ok... this month dah buat... next month i try!

ayat tak habis ek? bahasa melayu kan bahasa malaysia... i love rais yatim guna bahasa melayu! KETUANAN MELAYU

dxoul lacruz said...

sepawi..update la blog! rindu kat lukisan...

thisisnije said...

~red~
agak2 la, kalau kita ni best friend, dan encik red bekerja sebelah dengan OU... kebetulan sy berada berdekatan dengan OU, so atas nama persahabatan (takut dikecam LUPA memberitahu/mengajak) sy pun memnghantar sms ringkas... "MANA?" apa yang encik red paham?

redghost said...

+thisisnijie+

owh...mungkin sejam sebelum sampai OU, En.Nijie akan menghantar sms berbunyi...
"Red,aku otw ke OU...lagi sejam sampai...jom minum"

saya akan reply "Ok,aku free jer, sampai bagitau"

bila dah sampai di OU, En.Nijie sms
"MANA"

kefahaman saya "Anda berada diMANA?"

kalau 1st line sms tu tiada...saya akan reply

"MANA?"

-redghost-
(Aku penyokong Duta)

duta said...

+nije+
hari sebelum tuh lunch, sbb di inform awal... malah pada hari bekerja dan ada alasan utk melawat OU.

hari sms dikirimkan, monday; hari kerja buat warga rakyat malaysia!on top of that, sejak hari membeli belacan, tiada kabar berita diterima... dan pabila menerima msg ringkas seperti itu... tentu lah pelik dan rasa hairan. itu je. hehehe...:P.

tapi skrg dah selamat, ku panjatkan kesyukuran! cuma mempertikaikan bentuk msg itu utk dikongsi dgn yg lain, agar mereka paham SIGN LANGUAGE ini!

hahahha.... larikkk....

duta said...

+red+
sempena pemilihan UMNO ni, saya tak menggunakan politik wang ye utk cik red kan utk mendapat sokongan kan?

betul juga, jika teknik sms yg diusulkan itu... satu ketika nanti bakal dipraktis kan bagi warga WPKL [WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR] sahaja... :p

nanti lukiskan lagi dalam new post! hehe.... kami rindukan lukisan itu!

ops... generasi ke3 iphone dilancar musim panas ini! ada aplikasi SALIN, PADAM DAN TAMPAL!

redghost said...

+duta+
bukan generasi ke3 iphone...OS 3.0 2nd gen iPhone...tapi rumors mengatakan new iphone akan dilancarkan tak lama lagi...slim as macbook air...adoiyaiii....nape nijie senyap jerr???? die marah aku ker???larikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

p/s: sms terpendek aku pernah dapat ialah : K
pastu aku balas : L,M,N,O.... (buat2 tak paham macam Duta)...hehehe...

thisisnije said...

~red~
halamak... geng israel ke? hmm... patut la support. DAH (bermaksud no komen bukannya dah masukkan duit setiap bulan)

R28est said...

MANA R?
aaaaaaaa tbe2 je...
xde kaitan langsung kan...

duta said...

+red+
aku baca pasal iphone generasi ke3 tu mmg bakal dilancarkan summer ni. jadi aku tau new aplikasi itu je.

pasal nije nak marah tuh kan? ooo i rasa tak mungkin... sbb biasanya dia perlukan pembelaan tuh... kui kui kui...

+R+
u tak leh letak apa2 di depan perkataan MANA? ... mmg camtuh je ye... harap paham konteks sms ni... kalu itu basic u tak leh ikut kan... apatah lagi penerima sms tuh! kasihan.... huhuhu!

+oiam nanti ada final, minta2 dapat tiket, sape sokong tomok je boleh ikut!+ insyallah ... tak janji ye!

thisisnije said...

waaahhh... sgt berani merenjis-renjiskan janji manismu kat blog ni. sedarkah anda bahawa renjisan janji-janji ini boleh digunakan sebagai bukti di mahkamah GBS.

duta said...

+diknije+
ada tulis tak janji tuh... manis kan...

a z m i r said...

duta - disebabkan i kena konsisten, maka i sokong nije. Mana?

nije - teruskan perjuangan. kali ni aku supply mercun pop pop dulu..

red - rajinnya buat analisis berserta andaian SMS.

dxoul - tetap nak enterframe nama kan...

duta said...

+azmir+
jap... kalu ikut teori, konsisten itu bermakna TIDAK BOLEH berubah ke? sila jelaskan?.... ok lah... tajuk ni u share buat sama2 penjelasan...

bantuan ke GAZA agak lambat... ini kerana menurut sumber berita, SMS diterima untuk bantuan adalah BILA? so... penyeludup bantuan ke GAZA tak faham juga... gagagagga

red ketika itu ada masa. kini masanya dicuri orang.... tahniah RED.

a z m i r said...

duta - wah..komen dia melebihi 20. pasni i pun nak jawab komen satu satu sebagai salah satu usaha i. k dah. kali ni mercun mancis..