Sunday, March 8, 2009

i don't have any material



[blog aku kali ini lebih padat dan ringkas sebagaimana laporan berita]

Sedikit perkembangan perasaan...

Aku masih memerlukan camera compact untuk aku meneruskan kehidupan merakam visual perjalanan kehidupan.

Menurut sumber PJaya, melalui satu gambar, cukup untuk menggambarkan sebuah cerita. Meskipun meletakkan gambar makanan yang dimakan di Bandung mahupun gambar berlatar belakang pergunungan di Jepun.

[R/OVER]
[SUPER : KERINCHI HEIGHTS, Kuala Lumpur]

Makluman pekerja FEL+A pula berlainan, sebuah cerita perlu dilukis biarpun tidak cantik, namun tetap memberi kesan kepada jiwa pembaca.

Sepertimana politik tanahair, pembangkang daripada JURUTERA cawangan johor dan JKR selangor sependapat, sebuah penulisan meleret dengan lenggok bahasa yang cantik mampu menarik perhatian.

Manakala seorang peminat bangunan tabung haji pula yakni AH LONG terbesar shah alam memberi pandangan... dengan memuatkan lagu pula, mampu membuai penghayatan pembaca.

Secara peribadi, bagi aku, sesuatu yang cantik itu adalah salah satu perubahan. Dari yang kurang menarik kepada yang lebih menarik. Jadi aku lebih suka jika penulisan ini disertakan dengan imej-imej yang menarik.

Jadi, tidak kira panjang ataupun pendek, cantik ataupun tidak, berubah mahupun tidak! aku tetap mencari sebuah camera compact yang mampu membantu aku menulis!

Sebab itu buat masa ini, aku amat-amat memerlukan bantuan untuk menyampaikan laporan terkini tentang perjalanan hidup ini.

[ENDS]
(contoh penulisan berita)

14 comments:

a z m i r said...

duta - ringkas.padat.tepat.

dxoul lacruz said...

betul betul betul

redghost said...

aku cadangkan buat tabung dapur untuk duta atau bantuan kemanusiaan duta...baca berita sila pakai contect lens yer

duta said...

+azmir+
padat ke? masih belum mencapai 25 patah lagi la... i rasa pjaya je boleh buat camtuh.

+tabung haji+
betul pe lak ni? ermm... aku selesaikan dalam hati je la.

+redghost+
tabung kemanusiaan camne ek? hahah... ini aku terpaksa guna pic zaman tahun 1999, bila aku visit set tv3 berita terkini. masa tuh tak mampu pakai contact lens... no mmg tak leh pakai glass dah! hehehe...

thisisnije said...

well said (wlupun jauh di sudut hati, blog ini tergolong dlm kump blog2 tribute...he)

duta said...

+diknije+
tergolong jugak ek? hehehe.... saje je tulis. anyway thanks sebab berusaha menguploadkan material itu. many thanks. jasamu senantiasa dikenang!

amANI said...

1. Aku simpati atas kehilangan kamera itu.
2. Tapi aku rasa entri terakhir mengguna kamera sendiri mungkin januari lalu atau sebelum itu. (sebulan dua sebelum kamera hilang)
3. Selain itu, semua gambar ihsan encik google.
4. Jadi, kenyataan untuk tidak bersemangat update blog sebab tiada material (gambar cantik dari kamera yg cantik) tidak berasas.
5. Telefon gengam ada kamera apa.
6. Aku sendiri pernah guna gambar henpon yang cikai tanpa spesifikasi megapixel untuk blog. Tanpa prejudis atau rendah diri.
7. Bila nak take over dari charles mohan?

R28est said...

-redghost-

mcm menarik jugak tu..buat "Tabung Dapur Utk Duta" tapi bukan beli barang dapur..mau beli cmera daaa.. lebih senang maklumkan terus dalam berita..tv ape eh yg sesuai..ntv 7 kot...hik ;p

*habis la...

-R-

duta said...

+achik+
1. terima kasih atas simpati yang dilahirkan
2. Setuju dengan pandangan tersebut. Namun untuk seterusnya, takkan masih cerita hasil visual dari hasil google? ermmm... mencari cerita namun tak ada visual.... emmm...tapi kini sudah ada.
3. memang kebanyakan gambar google bersesuaian dengan story yang diketengahkan.
4. Tidak berasas? ermmm... mungkin ada kebenarannya. Namun cuba sedaya upaya lahirkan sedikit perkembangan terkini dalam siri akan datang. tunggu ye.
5. Ada... je. cuma kebetulan aksi terbaru perlukan sedikit cahaya jelas. phone tak punyai flash.
6. Pereka grafik punyai padangan dari sudut yang berbeza tentang estetik.
7. take over? belum lagi. masih merangkak belajar dunia baru

thisisnije said...

aikk... dah ada materials pun tak hapdet jugak? hehe

duta said...

+diknije+
sobar deh... ngah proses editing photo. nak bagi azmir nampak. reducekan noise sbb yang tuan punya camera masih belum benar2 arif dalam pengoperasian manual. ermm... heheh... malam ni kuar 2 sekali ek!

suesamsudin said...

nape tah suka je baca blog ni walau kekadang blur!!!

a z m i r said...

azmir - wahhhhhh....dah beli kamera baru!!!!!!kena keluar berita ni!

Clifford said...

Thank you for your article, quite effective information.
MARINATED STEAK