Thursday, February 19, 2009

L A I L A T U L q a d a r


[ www.azr.com.my ] - solat subuh konsep langit dah di ufuk barat...

Entahlah, dah seminggu aku drive kereta ke office... ini bermakna aku terlewat bangkit dari tidur. Sejak dua menjak ini, inilah keadaan yang menimpa. Aku risau juga... mungkin aku dah pekak sejak belajar bahasa isyarat ni ataupun phone aku tak berfungsi dgn baik. Dah set subuh jam 6.18 am lagi; ingatkan nak sekali harung solat tahajud dan solat qada ke bagai... namun tak jugak menjadi. Tuh, aku rasa lailatulqadar lebih awal dari sepatutnya ni... setahu aku, subjek agama islam yg aku score tu; malam lailatulqadar ni utk penghujung2 hari bulan ramadan al mubarak je- bukan mubarak majid tau... mahupun murtabak.


[nak pressing baju pun kena cantik2 gak...]

Nak kata aku stay up sampai jam 2 -3 am, amat jaranglah. Keje freelance dah habis dah. Tunggu bisnes masuk je. Tapi time byk keje freelance; awal je bangun. Siap gigih press semua baju sekali harung; 7-10 helai... termasuk baju yang nak pakai malam2 hari pun...


[desperate housewives season 5 - bree berdiri di tengah-tengah]

Tapi aku ada satu habit yang aku rasa pelik. Setiap kali cerita desperate housewives ke udara, aku akan jadi rajin ala2 satu watak namanya BREE. Perh... seriously, hingga dawai kokot pun aku rasa aku susun ikut warna... nasib baik baju aku tak de byk color biru je! hahaha...


[ menu breakfast di klsentral ]

Tu la masalah yang menimpa sejak 4 hari seminggu ni; aku mmg hairan sangat2. Siap secretary DGM aku yang memegang title MISS LAMBAT sound aku lagi; katanya ada pencabar terdekat. Breakfast lak terpaksa aku tiru staf J*R caw. mekanikal negeri, pukul 10.00am. walaupun dgn makanan ringan sekali pun; contoh; Kinder Bueno dari langkawi sekali pun. Malah aku pun bukan lecturer universiti islam yang boleh sesuka hati datang kerja terutama ketika lawatan kerja bossnya ke india itu.

Selain itu juga, sejak 4 hari ini, aku asyik terlupa byk benda. Semalam sahaja, aku terpaksa kejutkan housemate aku jam 12.30am kerana tertinggal kunci rumah dalam kereta kawan aku termasuk beg + kunci office + belt utk ke office dan diary. 2 hari lepas, aku tertinggal handphone dalam laci meja office, terpaksa aku berpatah balik. Balik petang tadi, aku diberi notis tidak menutup suis IRON oleh salah seorang housemate dgn nada yang marah jugak la... huh... tapi aku dah mintak maaf pada dia; dan berjanji akan cuba elakkan pada masa mendatang. Mungkin ini juga sebab aku terlupa ajak orang tgk A*L kot...


[yeahh MC lagi]

Tapi malam ini terbukti sebab utama perkara2 ini; aku diberi MC kerana demam. Dah 4 hari aku batuk ala2 manja. Siap boss aku bagi ubat product China lagi. Tekak aku agak perit2 sikit kalu nak makan. Rupa2nya ada kemerahan dan sedikit bengkak. Barulah aku sedar, badan aku ala2 lemah sedikit nak bangun pagi; rupanya masih ada demam pada diriku. Jadi, aku harap tuhan accept aku skip solat subuhnya sebab terlewat bangun... lagipun aku ada MC. Amin.

21 comments:

dxoul lacruz said...

erti kata lain..ko dah KERTU ok

redghost said...

ko ade termakan semut kot. Tu yg asik lupa jer. Check bekas air masak

duta said...

+ dxoul +
ermmm ko junior 4 tahun aku... padanlah ... baru aku ingat.

+ red +
semut ek? aku tgk tak de... tadi baru terfikir tu semua. malah biasanya aku la tukang masak air kat rumah ni juga. ermm... ginkgo biloba aku tak cukup lagi kot!

thisisnije said...

~duta~
"....lagipun aku ada MC" kannn...
nasib baik EJAAN ginkgo biloba tu betul kalau tak, mmg UNFORGIVABLE! kan azmir? hehe

~dxoul~
hear! hear! hear! (sambil menepuk2 meja tanda setuju)

~redghost~
takpun check kat bawah timbunan baju (yang didakwa baru dibasuh tetapi tidak sempat dilipat) kat dalam bilik... *gulp.

amANI said...

Melalui pengamatan aku, dah tiba masanya kene ada orang lain yang tolong kejutkan, tolong iron baju, tolong masak air, tolong buat breakfast, tolong hantar ke luar pintu, tolong ingatkan henpon kat mana, tolong bukakan pintu jika terbalik lambat dan tolong tidurkan.

duta said...

+ nije +
azmir; email yang ada komen yg didelete tuh terforward laa.. (lakonan)... i cuma membantu memberi senjata kepada hamas melalui terowong bawah tanah.... tu je dia ada... jgn risau, israel dah tawan bumi palestin byk dah. kan... i peminat ginkgo ok!

+ nije + red +
cheh... i nak buat spot check kat rumah tinggi hijau pulak. rumah red mmg gempak la... semua orang tak berani menafikan... rumah nije ni ye; siap. tunggu la nije demam sampai tak larat bangun, kita tgk lak dekorasi apartment hijau itu plak. merasssa...

duta said...

+achik+
no wonder la jadi semakin **S*R. semuanya ada pembantu. suka buat sendiri... cuma part ingat mengingati; tu; rasanya kena ada pihak pembantu. kan...

thisisnije said...

err... ada ke permainan terjah-menerjah rumah org ni?

duta said...

+ dik nije +
ada je prgram terjah! cam memori penggunaan perkataan JUN NGA yakni mencapai - BALDI itu! itu pun adegan TERJAH kan? siap siaga la tuan ye! demi mendapat reputasi yg baik.

tootsie said...

oowhhh ada hati pangge aku MS LAMBAT eks?? aku dah cepat la skrang sejak kawin ni :P cepat dari ko!!

a z m i r said...

duta - penafian ya. i tak makan sarapan. so sarapan jam 10 pagi sangatlah fitnah. u tak takut ke nanti tuhan reject MC u? ops! astaghafirullah hal 'azim.. wah..siap harkat!

nije - UNFORGIVABLE huruf besar ya..dasyat sangat bantuan senjata bawah tanah ni.

a z m i r said...

duta - hahaha..anyway entri ni i sangat suka. moga cepat sembuh ya duta!

duta said...

+ tootsie +
mmg ko layak title tuh ok. awal bermakna kena muncul di cafe breakfast bagai sambil mengucapkan selamat pagi di sana... ok!

duta said...

+ azmir +
bukan u; i cakap staf lain. nak i mentioned ke lokasi mereka?

senjata bawah tanah tu... heheh... dibeli atas permintaan. tau2 je la kan.

duta said...

+ kashah +
haha... penat i fikirkan kenapa i asyik jadi ting tong sejak akhir2 ni. sampai tgk GENG pengembaraan upin ipin pun i leh lupa tarikh... huh... rupanya i dalam keadaan uzur... huk! (sambil batuk berulang kali)

a z m i r said...

duta - haha..tak perlu..kadang-kadang i pun buat juga. hahaha..rahsiakan ya! ops!

hahaha..matilah aku kena serang lepas ni!

thisisnije said...

~azmir~
aik... kau igt dah remove komen tu tak boleh nak trace balik? tetap UNFORGIVEABLE... opss my mistake, UNFORGIVABLE sebenarnya (tak sia-sia hamas bina terowong bawah tanah)

~duta~
uzur ye... hmm patut la lupa mengajak kannnn (pengsan~*)

~azmir balik~
israel sangat. hahahah

duta said...

+ azmir +
rasanya dah tiba masa untuk lancarkan perang kasut nike seluar adidas itew!
(pemimpin UAE)

+ nije +
nak senjata lagi ek? hahah...
(pembekal)

a z m i r said...

nije - good. saja je nak test tahap alert pada kesalahan ejaan. *matilah cover!

duta - ooo..pembekal ye..takpe i mengalah sampai design utk i dah siap. hahaa..

tootsie said...

WATEVER b!! watever!!!! :P

duta said...

+tootsie+
nape? dapat email notification byk sgt ke? emmm... masa ni la u nak dgr kisah kaisara i! hahah... GBS aka kawan2 i ni mmg gile2 skit. komen kat sini bukan nak pasal kisah tu, tapi statement kuar minum pun masuk skali. u hafal je, nanti i buat soalan utk u during lunch time; contoh soalan; apakah pantone color kulit AZMIR? contoh K!!! k!