Tuesday, January 27, 2009

SENTAP in Langkawi : 2 elves + 3 dwarves [DAY3]


kan... based on tajuk... hopefully isu kali ni lebih menyengat! aku tunggu la komen mangsa2 kutukan... namun tak de je... hangat2 tahi platipus sgt! ermm tajuk pun dah TAWA DALAM SENTAP... ok! tap tap tap ... sentap (mengambil tagline azrul rezmaini - watak suam2 kuku)

DAY3

hi, kembali menulis. maklum sahaja lah... ingin ku habiskan episod ini sebelum menjelma Februari. Nanti tidaklah dituduh menunggu sehingga 6 hari minggu untuk habiskan cerita. Hal ini pun di akui oleh bloggers lain, menulis memerlukan mood dan penghayatan. Cerita2 biar tak kosong dan tak jemu dibaca. Suka juga part2 timbulkan kontroversi... tapi aku tak nak jadi watak pengacara tak sayang mulut, ilmu belajar sampai ke menara gading, tapi bahasa dan etika, seolah2 tak akal tak ada. (alamak, matilah kalu lepas ni aku jadi best fren dia)... buat masa ni, itu adalah pandangan aku. Sbb penyampai radio wanita yang ditukarkan ke SINAR fm pun pernah buat statement sama : 'saya akan berhenti sebagai penyampai jika saya dikeluarkan dari keluarga ERA'.... aku masih ingat lagi statement ni. Kalu aku jadi wartawan hiburan, siap aku cari balik artikel tu, dan postkan kepada semua rakyat jelata.... ehh! terlajak kata laaa... fuhh emosi berganda ni... nanti segmen hiburan aku serahkan kepada yang layak la... hahahha!

7.30 am :: masing2 baru tersedar tidur. malam tadi jam 2 am baru melelapkan mata. 9.00 am baru kami keluar dari tempat penginapan dan menikmati sarapan pagi. Best makanan depan restoran Ocrhid tu, gerai kecil milik usahawan wanita yang mempunyai anak-anak teruna yang mengusahakan bersama. Sempat menjamah nasi lemak dan ada yang dah menikmati hidangan ala tengahari... (teka sape? - jawab dalam hati je ye). 10.00am kami dah bergerak meninggalkan pantai chenang. Perjalanan lebih kurang 30 minit itu diselitkan dgn perancangan untuk dibuat sebelum ke Program Ansara. Kami mendaftarkan diri dahulu ke penginapan yang disediakan pihak mrsm. SENTAP 1. - kami perlu mengambil sendiri kunci penginapan di Koperasi Pelajar ketika sibuk pendaftaran pelajar di maktab itu. SENTAP 2. - kami tak disambut pun... namun tak kisah sgt pun. sbb kami bukan DATUK ataupun TAN SRI. rakyat biasa je.


[ penginapan yang lengkap utk sebarang aksi dan acara ]

kami bergerak meninggalkan lokasi penginapan. alhamdullillah penginapan merupakan 2 unit rumah yang dijadikan penginapan berbayar oleh mrsm kepada ibu bapa yang ingin bermalam di situ. Boleh la. Semua kemudahan mencukupi, bantal, tilam, kipas, tv mahupun iron + iron board. MINUS SENTAP 1.

11.00 am :: kami segera menyerahkan kereta sewa sebagaimana dijanjikan sebelum jam 12pm. Acara seterusnya membeli belah di pekan kuah. Dik nije nak backpack; aku nak chocolate, kain batik, rokok dan hadiah buat instructor gym, dxoul nak chocolate dan rokok berperisa; kashah sama gak.... manakala radin yang uniknya nak beli baju kelawar utk adik2nya. ermmm itu yang mencabar kan? malah watak aku pun dikutuk sbb nak beli stoking adidas kat langkawi... hahaha.... macam la kat KL tak de jual stoking macam tuh kan dxoul? hehehe....


[ acara bowling dan posing di langkawi ]

12.00 :: main bowling? KL tak de bowling ke? ok... sbb kan adik nije kita, dxoul aka shalin wannabe dan radin aka serena williams (eh... ni pemain tennis kan)... so, aku ngan kashah RED HA je dgn kehendak ini. Tapi aku suka je main sbb aku suka part depa lawan2 sape nak menang. Aku bukan le pemain hebat utk acara ni.... sbb i punya watak untuk acara balapan selain dari renang berirama dan gymrama... gagagagga... sukee! ok laaa... aku bagi tau pemenangnya (aku terpaksa bagitau, nanti sentap) : no.1 - DXOUL, no.2 NIJE, no. 3 RADIN dan no. 4 + 5 tak dapat di siarkan kerana wujud kekeliruan dalam pemarkahan. ok kan... yg penting aku tak kalah tau kashah!

2.00 pm :: mencari makan tengahari di Langkawi. Sbb ini acara tambahan, jadi masing2 tak tau nak makan apa. Entahlah, ni part paling cipet sekali. Puas keliling bangunan mall ini nak cari tempat makan. akhir sekali dah ada dalam mc D, boleh pulak main 1 2 jus sbb nak makan mc D atau KFC... sialkan? aku ingat masa zaman belajar je macam ni, dah keje macam ni pun ada masih watak.... i tak kisah... last sekali makan laaa mc D.

3.45pm :: dah tiba masanya kami rehat dan kembali ke MRSM langkawi. Program sepatutnya bermula malam ini tetapi dibatalkan pada saat2 akhir. kami menaiki van aka teksi langkawi ke mrsm itu. ermmm ... tak sabar nak main UNO! Yang sialnya permainan ini, aku paling tak tahan adalah part KESANGGUPAN merancang supaya watak UNO tak akan menang + cara menang RADIN yang menjadi igauan sehingga kini. Kalau la aku dapat putarkan mesin masa, wajib part ni aku jadikan music video pagi2 untuk kelihatan lebih ceria. Main UNO sambil menjamah kuaci, biskut dan minuman yang dibeli tadi.

6.00pm :: SENTAP no.3 -'helmi, aku lapar la... ko ask la kaunselor ni, nak makan malam kat mana?' sapa dxoul. 'ok2, aku call' jawab aku supaya tak nak kawan aku ni kelaparan...

helmi : hello. kaunselor ye. helmi ni, dari ANSARA.

kaunselor : ahah... kenapa?

helmi : saya nak tanya, nanti kami makan malam kat mana? sbb program hari ini kan cancel. jadi, kami nak tanya nanti nak join student makan or macamana?

kaunselor : ermm, kita tak sediakan makan malam pun.

helmi : oo... macam tuh. jadi kami kena keluar makan ke ni? ermm ok..

kaunselor : ok... bye.

Aku pun menerangkan pada semua. Aduhai... aku mmg tak boleh teruskan permainan. Dalam permainan kali ni, semuanya sambil mengomel mengutuk sistem dan pelaksanaan yang dirancang ini. Tapi secara peribadi, kalau dibandingkan dgn mrsm lain, tak la macam ni. Sebaik sahaja kami sampai, jamuan makan semuanya disediakan. tak kira pagi mahupun petang. Hingga menu makan petang pun disediakan. Siap pengetua turun padang ajak makan durian, rambutan dan manggis bagai. Aduhai....

Idea tiba2 terbenak dalam fikiran. Paleo dalam perjalanan... mesti mereka di jeti bisa membantu kami membeli makan malam untuk kami... ermmm... aku pun menghantar sms kepada Paleo, memaklumkan tiada penyediaan makan malam dan membuat kiriman BERBAYAR oleh kami... namun tiada respon meskipun msg telah diterima oleh telefon beliau. Anggapan aku, dgn msg itu, tentunya paleo bertindak bijak utk sedikit sebanyak membeli kan kepada kami at least sesuap nasi seorang.

++ msg sementara ++
aku nak teruskan post ni walaupun belum sepenuhnya di tulis. internet rumah akan di hentikan sebentar sahaja lagi untuk satu tempoh yang belum dipastikan. jadi tunggu adegan SENTAP no.4 ini pada masa2 mendatang. ... sorry for any inconvenience.

11 comments:

J H Hidayat said...

salam,

1st nak komen, apa kaitan tajuk dan gambar? ke ni baru ala2 promo poster lagi?

duta said...

+ hidayat +
ni laaa... tgh mengarang. tajuk + gambar tuh ada kaitannya. TAWA DALAM SENTAP namanya. sbb kalu amik pic muka tgh sentap, whajeb laaa sume nampak cam mati bini lak...

dxoul lacruz said...

kan... ada banyak kesilapan fakta ye disini I nak betulkan..take note helmi! pen dan kertas dah sedia ? bagus!

auta no 1. no.1 - DXOUL, no.2 NIJE, no. 3 RADIN dan no. 4 + 5 tak dapat di siarkan kerana wujud kekeliruan dalam pemarkahan

fakta : i no 1. pada game kedua jelah, game pertama adik you tetap joara.i no 2.kene betulkan jugak.kalau tak SMA budak tu..kene bagi chance! takpelah i mengalah sekali sekala...you last kan dua2 game..larikkkkk!

auta no 2 - Puas keliling bangunan mall ini nak cari tempat makan. akhir sekali dah ada dalam mc D, boleh pulak main 1 2 jus sbb nak makan mc D atau KFC... sialkan?

fakta : hei..bukan KFC la..its a cosy and exclusive Bali restaurant lor..memandai je KFC. tout block ka?

auta no 3. - helmi, aku lapar la... ko ask la kaunselor ni, nak makan malam kat mana?' sapa dxoul

fakta : er..sesuka hati je kan..bab2 makan aku la..UNO sgt. its evrybody argument lo..aku just menambah2 perisa dalam perbualan itu...

eei...susah la i nak percaya news kat *tv* nnt..bnyk facts yang diputar belit.CNN sgt.

a a a takleh UNO

yang penting combination!

duta said...

+ dxoul +
aku nak menguji ingatan uols yg kian pudar sekarang ni. maklum la u kan lokasi letak kereta pun you kena amik pakai camera phone, sbb ingatan dah penuh... sejak usia makin menjelma ni kan...

fyi : i 2nd last. bukan last ye. last game ada kesilapan teknikal berlaku. so, i red ha je. dik nije winner ke? m sorry. terlupa lagi. matilah... dah laa hasutan uols tinggalkan dia masa AJL. i jugak yg kena tau! - nak tebus dosa ni...

bukan kfc ke? ok laaa... cosy place kan... uols betulkan dalam hati je.

soalan pasal makan, nanti aku buat skrip drama ala2 opah... so penuh laa blog aku... semua skrip aku tulis... yang dalam ni aku ambil salah satu je ... nak bagi sedap cerita. nanti sambungan aku tulis org lain lak makan ye... mybe aku ke? (well... kalu aku, mesti org tak caya...)

k... kepada pembaca... korang hafal je komen takat ni. kalu tak faham, buat2 faham. kat tv pun, kdg2 korang dengar ke? berita tv3 pun mahupun melodi pun tuduh ashraff sinclair mengamuk pun dakyah palsu... ada ke korang nak jadikan isu.... (alamak... cam dah UNO skit je)...

duta said...

+ dxoul +

gue tak SMA tau! bab emosi i serahkan kepada Hidayat lee... heheheh hahahah

thisisnije said...

indeed, i'm a follower!

duta said...

+ nije +
ampun. bersalah ni. huk2!
JANJI; next event.
dah tua2 ni jgn merajuk baaa...

+ dxoul + kashah +
uols jgn nak buat komen dalam blog bagai lepas ni pasal AJL ke... mahupun program tanpa kelulusan... kalu tak terlepas photo2 uols yg penuh kontroversi ye! siap!

dxoul lacruz said...

baik

amANI said...

Baik ko siapkan cerita nih sebelum minggu depan. Dah nak masuk program ANSARA ke Kulim dah nih. Sementara bos takde nih, gunakanlah internet di opis sebaik mungkin.

duta said...

+ achik +

karangan selalu buat pada microsoft office lantas dicopy paste kan pada new post....! nanti ada update sentap no4 ni buat pedoman masa di MRSM PDRM nanti... hang jgn buat cikgu2 sentap sudah...

J H Hidayat said...

Salam,

Gittew.. ala2 promo poster keluar baru cerita reveal...

Sori cant catch up with the story..