Sunday, September 7, 2008

Annual Dinner Poster

The Mask Party; itulah tema tahun ini. Yang pastinya, sebagai in house graphic designer, i akan secara sukarelanya di berikan tugas untuk membuat poster yang bakal menjadi identity kepada event ini. Dari poster, invitation card hinggalah ke backdrop. Mask Party memberikan penekanan kepada event secara berparti (suka2 mabuk2) dan memakai sebarang mask. Tak kisah laa mask rider or facial mask! hahaha!

1st. I want to share to all of you my 3 ideas which has been proposed to the committee. Erm... basically, this job is requested by my buddy juga, she's the one who will follow up all these items from my side. So, let's have have a look at the poster 1st.



IDEA A



Image mask itu, dicarikan oleh buddy i tuh. Erm, basically, this idea is something light colors; cyan + magenta! ermm the ombak2 ornaments, ada influence dari design one of my coursemate dulu; may quan! Font - MASK PARTY'' i ambil from the AMERICAN IDOL font type je; untuk menampakkan informality. Ok. Mask; no comment laa.. because illegally copied from the net!



IDEA B



Image mask, I gigih mencari dalam net. But, the actual color is in monotone (satu warna je) which is in greyish. So, untuk jadikan lebih menarik dan ceria, I blend color dgn kuasa photoshop. Pilihan font atas dasar image mask yang penuh kerawang, so I pilih formal font. Tak ingat apa nama font, sebab using imac. Layout semua sama untuk semua poster sebab jika i proposed 3 design yang berbeza, I rasa tugas i seminggu berkerja hanyalah membuat poster annual dinner ini sahaja. Sebagai langkah bijak, I rasa, layout nya di kekalkan supaya pemilihan tidak lah sebeban mereka yang kurang bijak dalam design. (kurang je... bukan tidak bijak tau).



IDEA C



Image mask ni i paling suka, tetapi sayangnya dia separuh je. Tapi ini adalah design i yang pertama dan mengambil masa yang lama sebab ia adalah template bagi 2 poster teratas. Means; I buat layout tajuk + info2 di bawah itu dengan kaedah yang sama dan this is the 1st gerak kerja I. OK, harap faham. If tak hafam hafal je. Ok, font type ni hampir di sukai ramai. Dan yang paling best adalah, kegigihan membuat effect glowing ini. Nampak sangat I suka poster ini, namun bagi I, kehendak pelanggan harus diutamakan. Tak kiralah mereka lulus pendidikan seni tahap 1 atau 2, I tetap hormati. Alamak, emosi pulak. Yang penting, idea ini adalah malam dan party. Semua orang nak malam itu macam glitters kan! So, inilah ''ideologi" yang ingin disampaikan dalam poster ini.



2nd. I nak tahu pendapat all readers la. Yang mampu memberikan impak kepada idea2 ini. Buat masa ni, I masih belum ingin berkongsi apa kah idea pilihan committee itu sebab bagi I, jika i write down sekarang, ia akan menganggu gugat mereka! Wah! As per i said, kena hormati setiap kehendak customer. So, i terima je dengan RED HA.


3rd. Next time, I'll attached the invitation card pilihan committee dan juga pilihan I.

K. selamat mengundi!


8 comments:

thisisnije said...

i like the 2nd one loh!!

duta said...

hahaha... ok undian pertama!

dxoul lacruz said...

i suke idea C...classy,elegant and menepati tema (parti harus mabuk katanye)..letop kababoommmmmm!

tootsie said...

aku la si "buddy" tu lah kan??!! :P

ct

stabuxguy said...

hello Mi...

so sorry tak dpt nak jumpa hang... sorry jugak pasai lupa nak call.... aku sibuk tolong abg aku kawan2 dia mai umah sampai terlupa... btway nexy week insyallah aku balik lagi..... leh buka sama..... thx pasal fwd advertisement tuh.... dah baca blog ko.... menarik.... suka poster yg no 3 tu (paling bawah)... ooo dentist... kalau aku pi agak2 leh diskaun gak ke? kwang kwang kwang.... tq

thisisnije said...

nektok = net top = mini lap top

yurn said...

aku suka yang no 3!! mysterious..

duta said...

huhu! zanks erika ...

actually, perhatian pada semua ye! mmg yang no 3 tu jadi harapan i! tapi i tak kisah dah tuh. sbb i cuba menyelami jiwa dan pandangan serta perbedaan. hahaha... sbb i puasa, jadi watak baik. kalu tak, + emosi + hasutan syaitan, pasti lebih laser ayat i...