Sunday, November 8, 2009

WHERE to eat?

Dulu masa kecik2 dulu (eh, konsep sape blog ni... i pinjam ye), aku suka makan gulai lemak labu dengan nasi dan ikan selar kuning goreng rangup. Sampai masuk mrsm, aku anak emas makcik kantin, ayam kenkadang makcik terlajak letak dua... (ada orang kata tak halal sebab amik hak orang lain, tapi sebenarnya aku amik bahagian group tak makan ayam kat sekolah tu - hebat aku bagi alasan). Tapi, dari kecik juga aku suka makan pisang dan seangkatan dengannya; such as pisang goreng, pengat pisang, sira pisang, lepat pisang, cucur pisang, lempeng pisang dan kek pisang.

Itu masa kecik... now dah besar dah berbini ni, aku putarkan waktu utk dilihat galur sejarah hidupku... aku tgk aku tak memilih makan sangat. Asalkan perut aku kenyang... tapi dengan satu syarat; jangan pedas. Kalu tak; perut memulas dan mula la pil 'chi kit teik aun' menjadi sasaran.

Alkisah nak dijadikan cerita... aku seperti biasa keluarlah dengan 2 rakan baik aku yang masing-masing bukan berasal dari tanjung malim, jepun mahupun kota london. Aku seronok keluar sebab masing2 ada je soal nak dibualkan dan dibahaskan. Dari perkembangan blog sehinggalah kepada kerjaya diluar daerah liputan dan dalam liputan. Semuanya dikongsi...

Namun part yang paling susah bila tiba time makan malam mahupun tengah hari. Pelbagai pendapat disuarakan sehinggalah tiada kata putus dibuat. Dan pelbagai pulak konsep hidup disuarakan sehingga di elyana kan (tak tercapai akal mu)...

Sebagai seorang yang waras dan sihat tubuh badan ( tidak mengalami kecacatan setakat ini)... aku pun puas memikirkan lokasi strategik untuk mengalas perut. Perkara yang perlu diambil kira dalam keputusan itu adalah :

+ bukan makanan SEAFOOD ! ada pesakit mahakulit diantara kami

+ bukan makanan JAPANESE ! ada pemakan yang maha penggeli haiwan termasuk itik, rusa, kijang, badak ops!


+ bukan makanan BARAT ! spaggeti cepat muak kan?...


+ bukan tomyam ! entah sampai la ni tak tau nape...


+ bukan nasi lemak kopitam ! selain sebab tertentu, sebabnya tak terima makan nasi lemak pada kadar RM 7.80 ke atas.


+ bukan makanan JAPANESE ! eh repeat pulak...


+ bukan makanan 'BERJANJI' ! sebab nak kena jaga hati


+ bukan makanan barat (stik) ! ermm i'm not really carnivor!



[senyuman terpaksa makan sandwich]

Entahlah, bila list sedepa ini diambil kira, dari kota damansara, aku pusing hingga ke sg buloh dan kg melayu subang... idea tak timbul2 juga. Akhirnya selepas melewati kawasan kelana jaya, barulah terfikir satu kedai yang rasanya pelik namun boleh la diterima pakai... cuma masing2 memendam perasaan TERBAKAR dibenak hati! semua makanan dipujinya dengan muka yang ala2 lakonan KHATIJAH TAN dalam PISAU CUKUR lagi berjaya. Air avocado pun dipuji melambung ke sharifah zarina(langit ke-7).

Pulang, masing2 berdiam diri. Hanya bait lagu yang terlintas menjadi siulan kepada perut yang masing2 dipadatkan dengan makanan yang sendiri telan pun, rasa nak muntah balik sebab makan hati. Hahaha...

Kepada anda semua yang mempunyai masalah yang sama... saya rasa hal ini boleh diselesaikan dengan toleransi. Yakni; jika dahulu pilihan anda, kali ini apa kata kita tukarkan mood kepada pilihan saya; takkan saya boleh telan sandwich BUBBA GUMP, sedangkan anda hanya nak order air suam sahaja..... hahaha... larikk... (dah karang blog masing?).

Apapun filem PISAU CUKUR lakonan mantap NURFAZURA dan MAYA KARIN memang BEST! wajib tonton tahun ini! ops... oh my AVIATOR tak carry!

18 comments:

a z m i r said...

tidakkkkkkk!!! dah 2 entri serangan ni... Budu... apa lagi?

dxoul lacruz said...

more more more!

Azrol said...

ehehe..i kalu follow korang pon,mmg tepikir gak nape susah sgt nk pilih tpt mkn.japanese xbole,seafood xbole,(jap2,kat japanese restaurant tu ade seafood gak kan..mmmm)..

cham's said...

hahaha mati deeeeek!!! :P

duta said...

+ azmir +
setakat ambil timbunan baju yang baru diangkat... tak menjadi cabaran buat i ye! ahaks!

duta said...

+ dxoul +
mmm... kalu ko ada, awal2 lagi dah kalah dah low council ni.

duta said...

+ azrol +
ooo... entah la. bila byk konsep penyakit kawan2 i ni... i rasa macam nak makan ubat pil kenyang terus. so, tak yah susah2 nak fikir. u byk pil kan roy? mmm

duta said...

+ bro cham +
mati? mmmm buang susuk lagi... jap

thisisnije said...

kashah, aku dah ada idea dah ni. tajuk dia... tertinggal atau ditinggal?

thisisnije said...

ooo... timbunan baju tak jadi ancaman ye. ok lah apa kata kalau citer pasal wellpaid, overpaid, underpaid? boleh tak?

duta said...

+ paid +
hahaha... nak nak! nak tgk sejauhmana tahap penilaian dibuat! anyway, i pemangkin kepada i utk terus mengecapi IPHONE or IPOD... kira berjaya dalam hidup gak laa... hahahah maju ke depan! hahahah

duta said...

+ tertinggal +
mmm... i pulak nak buat tajuk KETIADAAN!

thisisnije said...

duta on KETIADAAN
berani kan? nak ke entry bertajuk 'it was a blast!' lalala

duta said...

+ blast? +
i think tat will be on your side... kan kashah!!!?

duta said...

+ underpaid +
kasha, sorry j*a lagi underpaid! thanks! hahaha.. btw, nanti i bagitau pihak royalti COR**S utk tangkap P.Awam yang plagiat photo mereka demi kepentingan peribadi! hahahahah

thisisnije said...

+ duta on blast +
i have nothing to lose... lalala

thisisnije said...

+ j*a lagi underpaid +
rasanya malaikat yang catat pahala ngan dosa dah amik minit mesyuarat masa u kata harga tu kan? ke takde malaikat ikut u? omgucci!

duta said...

+ malaikat +
mmm... mmm... pi tidur laa... esok di jawab utk mood baru esok deh! malam ni, ayat berbisa skit... kui kui kui... btw, malaikat masa tuh tak diberitahu ada saguhati disember ni kot! hahaha