Wednesday, December 17, 2008

Christmas Party



Christmas (IPA: /krɪsməs/), also referred to as Christmas Day or Christmastide, is an annual holiday celebrated on December 25 that marks and honors the birth of Jesus of Nazareth.[2][3] The birth of Jesus, which is the basis for the anno Domini system of dating, is thought to have occurred between 7 and 2 BC.[4] December 25 is not thought to be Jesus' actual date of birth, and the date may have been chosen to correspond with either a Roman festival,[5] or with the winter solstice.[6]

Modern customs of the holiday include gift-giving, church celebrations, and the display of various decorations—including the Christmas tree, lights, mistletoe, nativity scenes and holly. Santa Claus (also referred to as Father Christmas, although the two figures have different origins) is a popular mythological figure often associated with bringing gifts at Christmas. Santa is generally believed to be the result of a syncretization between St. Nicholas of Myra and elements from pagan Nordic and Christian mythology, and his modern appearance is believed to have originated in 19th century media.

Christmas is celebrated throughout the Christian population, but is also celebrated by many non-Christians as a secular, cultural festival. The holiday is celebrated around the world. Because gift-giving and several other aspects of the holiday involve heightened economic activity among both Christians and non-Christians, Christmas has become a major event for many retailers.



Hi, bertemu dalam isu agak liberal vs keagamaan. Secara umumnya, sah lagi sahih, chirstmas ini memang di tujukan khas buat penganut agama kristian. Umpama perayaan islam ; yakni HARI RAYA AIDILFITRI; iaitu hari kemenangan selepas berpuasa dan sebagainya (byk peristiwa lain yang menjadikan hari raya ini tetapi semuanya tidak dapat saya kupaskan disini buat masa ini).


[ Christmas Party 2008 ]

Saya berkongsi idea di sini, sebabnya; saya ditegah untuk hadir bersama ke Christmas Party. Yang asalnya adalah open house bagi individu beragama kristian ini. Bekerja di malaysia dgn masyarakat berbilang kaum juga, menjadikan anda turut merasakan kehangatan perayaan2 sambutan berbilang kaum. Contohnya; Perayaan Deepavali, Tahun Baru Cina dan Hari Gawai dan sebagainya lah.

Statement SENTAP untuk dihayati bersama : kalau la anda memang menentang sangat perayaan ini disambut oleh orang islam, mengapa anda turut bercuti pada hari tersebut? Kerja lah; sebagaimana anda memprotes perayaan ini disambut! Kira kalau anda bercuti, maknyanya anda menyambut nya la kan? hahaha....

(tapi saya tak sebodoh itu memberi alasan - bagi saya - selagi anda percaya apa yang anda anuti selama ini, sudah cukup untuk anda di katakan bukan menyambut perayaan ini dengan niat untuk menganuti agama ini; maksudnya; keluar dari islam - tiada perkataan lain yang sesuai dibuat; dan paling mulia sekiranya anda ingin hadir ke party tersebut adalah : MENGHADIRI MAJLIS MAKAN MALAM YANG DIADAKAN SEMPENA DENGAN SAMBUTAN PERAYAAN YANG DISAMBUT OLEH RAKAN / TUAN RUMAH; jadi tak salah sebab anda haadir untuk makan malam. opss! terlupa; mungkin ada program2 lain seperti borak2 kosong, tgk tv dan sebagainya yang mampu dilakukan oleh orang islam tanpa mejejaskan akidah)

OK. Bagi saya; di sini perayaan ini diadakan sempena pelbagai keadaan. Contohnya;
1. gathering kawan2.
2. open house. masa raya; i buat. masa raya depa; depa buat la kan...
3. kawan2 opis nak jamu makan. khas pulak; beli makanan halal untuk kita
4. malaysia cuti + tak bekerja, + tak balik kampung; datang je la rumah makan2...
5. Makan; free lak tuh. Datang je laa... bukan lepas tuh kena doa2 bagai.

itulah alasan yang sering menjadi pengantara saya dengan keadaan ini. Jadi nak saya namakan apa? datang party kesyukuran kristian? cukuplah namanya christmas party. tak ada sebarang ritual penyembahan pun. Hanya bual2 kosong dan sesi pertukaran hadiah. laksana papa santa claus hadiahkan anda; jadi tak pulak saya percaya papa santa tuh boleh bagi hadiah.


[ christmas party 2007 ]


Jadi di sini jelas; tak semua cara menyambut itu perlu disalah tafsirkan. Yang paling utama, niat anda je. Dalam pada itu, sebaiknya mengelak dari keadaan ini. Macam sebaik2, elakkan dari perkara2 yang was-was. - iklan ubat gigi zaitun!

Kolot ke tidak orang itu dalam mentafsir semua ini adalah berpandukan pemikiran mereka. Walhal kita dah belajar sedikit sebanyak tentang agama kita mengenai rukunnya.

Malas la pulak ingin menuding jadi kepada kelemahan2 lain yang ada. Seperti bekerja dgn syarikat-syarikat amalan riba dan sebagainya. Haruskah saya mengoreknya sehingga tuduhan ke atas saya ini dikaburi? Saya rasa tak perlu. Saya pertahankan kerana semua pandangan individu ini yang mungkin niatnya ingin mengingati sesama insan, agar aku masih berpijak pada bumi yang nyata. Pandangan positif ini ala2 ziana zain yang tiba2 boleh tercalon dalam juara lagu. (sempat promo tuh).

Alamak seriousnya isu. Aduhai. Tak pe.

Statement diana danielle : 'You have to do what you have to do'.

K. Jangan lupa new year dalam calendar juga bukan la dari agama islam juga. Jadi bagaimana? ada sebarang cabaran yang ingin memperkatakannya?

3 comments:

dxoul lacruz said...

correction : statement diana danielle : ' i have to what i had to do '..suka tau ubah2 statement...
as if ' tu lah kannnnnn'

duta said...

ye ke... aku taip ngan emosi tuh... hahhaha... cepat je menaip. maklum lah during lunch time... hehehhe

Jonas said...

It can't succeed in fact, that's what I believe.
Chunky Beef Fritters