Wednesday, January 15, 2014

boring dengan facebook?

perkara ini lumrah . jangan risau sekiranya anda berdepan situasi menyampah dengan status orang, iklan-iklan yang mempromosikan pelbagaikan, status yang dimuat naik dengan perkara-perkara menjelikkan dan 'tag' atau share benda-benda yang menyebabkan kita menerima pemberitahuan (notification). 

nasihat aku, anda biarkan sahaja dahulu atau lakukan tugas anda, membatalkan sebarang pemberitahuan itu. sebenarnya,woit, hidupkan banyak pilihan? celupar mulut; ENGKAU je TAK TAU macam mana nak guna!

Sebalik kemampuan teknologi itu, saya percaya ada satu ketika nanti, anda akan rasa, itulah yang anda perlukan. percayalah. hari ini anda bosan, barangkali esok lusa, inilah bahan bacaan anda ketika tiada apa-apa yang ingin anda lakukan. misalnya berada keseorangan di dalam lrt. ataupun ketika perlu menunggu sesuatu. ataupun ketika menghadiri seminar yang matlamat sasarannya tidak sampai.

kita berasa bosan itu berdasarkan keadaan yang kita hadapi ketika itu; 

misalnya, ketika kita jelik dengan isu (misalnya) politik. sekaligus menyebabkan, semua status pasal politik kita nak bagi pendapat. bila pendapat kita dapat kritikan, kita pula nak melenting. ada kalanya juga nak membantah. tapi itu terpulang sebenarnya.

mungkin juga atas dasar notification yang terlalu banyak. menyebabkan anda rasa penuh telefon pintar anda. cuba bayangkan satu hari anda tidak disapa sesiapa? mungkin lain pula perasaan anda. 

itulah yg sempat aku fikirkan buat masa ini. bila aku rasa jelik dengan sebarang 'post' aku panjangkan tangan untuk menyentuh skrin dan mengerakkan paparan seterusnya. 

jika tidak, aku kan ada butan OFF! kau OFF je lah. haha. sebabnya aku tahu apa makna media sosial. jika engkau tidak mahu bersosial, engkau duduk dalam rumah. cakap dengan kucing ke (ops, kucing pun berkomunikasi untuk bersosial dengan anda) huh senang, anda bunuh diri je. 

dah dah. tak semua benda, nak suruh orang ikut cara aku. ada orang ingat wall feed tu, wall dia. aku nak gelak, tapi aku perlu ingat, tak semua kita sama! 

No comments: