Friday, October 4, 2013

STEVE JOBS yang 'KEJAM'

Bengang!

Itu yang aku dapat katakan selepas baru berpeluang menonton filem mengisahkan pencipta bersama APPLE, yang berjudul JOBS. Bagi aku, Steve Jobs satu contoh yang bagus untuk menjadi seseorang yang dikagumi, tetapi dia bukanlah terlalu sempurna 100 peratus.

Kenapa dan mengapa? Anda haruslah menonton filem ini, dengan hati yang terbuka. Filem ini banyak mencerita asal usul tentang tercetusnya idea mewujudkan sebuah komputer peribadi yang dinamakan Macintosh. Malah, sememangnya adaptasi kisah hidup Jobs, adalah daripada penceritaan semula dari kalangan orang yang mengenalinya.

Pada pandangan peribadi, banyak perkara yang mungkin anda tidak suka akan keperibadian Jobs. Dia banyak meminggirkan rakannya untuk mencapai matlamat dalam hidup. Malah dia yang dianggap gagal dalam percintaan dan perhubungan juga menjadikan hidupnya semakin sukar.

Sebagai peminat gajet Apple, aku rasa cukuplah aku mengagumi produk-produk yang dihasilkannya. Bukan keperibadian dirinya, yang membuatkan aku jelik untuk membaca kisah hidupnya. Begitupun, idea-idea yang datang daripadanya, bernas, meskipun berdasarkan inspirasi orang lain.

Misalnya, idea mewujudkan komputer peribadi, yang dicetuskan dirinya, memang cukup hebat. Peribadi bagi dirinya, setiap orang perlu ada komputer yang khas untuk dirinya. Sebab itulah, kepada mana-mana pengguna iphone, ipad, ipod dan sebagainya, hanya boleh diakses dengan baik sekiranya anda mempunyai itunes.

Contoh mudah, sekiranya anda ingin masukkan sebarang lagu ke dalam iphone anda, capaian itu hanya boleh dilakukan menerusi iTunes sahaja. Jadi, perkara seperti itulah, yang aku rasa, idea itu cukup hebat. Peribadi! Itulah keistimewaanya. Bermakna, susun atur lagu (playlist) dalam ipod itupun mengikut empunya diri. Jadi ia cukup peribadi!

Apa-apapun, kisah hidupnya aku ambil secara positif. Iaitu, semua kemahuan kita, perlu dicapai tidak kira apa-apa rintangan yang dihadapi.

No comments: