Saturday, September 18, 2010

THE MAKING of GBS raya 10



Bila disiarkan gambar-gambar sesi fotografi GBS raya.10 di laman social facebook dan pertama kali dibenarkan diperlihat umum, ramai yang memberi pujian dengan pelbagai persoalan. Jawapan aku mudah, memang sesi berkenaan adalah acara tahunan. Ada yang masih tak faham dan ada yang buat-buat faham. Jadi malas nak bicara panjang dan malas juga nak timbulkan persoalan, dengan mudah juga aku cakap, daripada melakukan perbuatan tak berfaedah yakni mengutuk teman dibulan ramadan, inilah masanya kami berempat (sepatutnya berlima) bersua.


Kenapa nama GBS? Apa maknanya? Mmm panjang ceritanya. Senang cerita dan di’pendek’kan agendanya, nama ini sememangnya bersangkut paut dengan rancangan kanak-kanak dalam saluran astro CERIA berjudul Geng Bas Sekolah. Yang memberi gelaran ini adalah pasangan kekasih yang bertugas sebagai GURU KPLI ketika sedang enak berbulan madu di Pulau Langkawi. Kebetulan pertemuan antara kami dengan pasangan ini di dalam bot menuju ke Tasik Dayang Bunting, menarik minat pasangan ini dengan aksi permainan teka teki yang menghiburkan. Sejak dari itu, pasangan ini menggelarkan budak-budak GBS. Itu serba ringkas. Sehingga lah secara tidak sengaja nama itu menjadi kata panggilan ketiga dalam setiap perbualan kami di laman blog mahupun di laman social lain.

Dah habis bicara tentang itu… kebetulan kepulangan rakan dari London memberi peluang kami merancang mengadakan sesi fotografi ini. Tak jauh bezanya dengan tahun lepas, acara kali ini dirancang sang amatur aka low council. Hingga minggu terakhir Ramadan, lokasinya masih belum diputuskan. Akhirnya majlis tertinggi juga terpaksa membuat keputusan; TANJUNG KARANG, Kuala Selangor.

4 September sebelah siangnya… kami dah seawal bangun mempersiapkan diri. Janjinya bermula jam 11 lagi nak bersiap, namun seperti dijangkakan, watak yang sama juga lewat. Argh, malas nak cerita setiap peristiwa, apa kata korang singkap setiap foto-foto disebalik pembikinan sesi fotografi ini.


[Mana tak lambat, nak air basuh rambut pun dengan air mineral bagai... ]


[Malah aku tak sempat nak praktis muka buruk yang dicadangkan]


[Isu rampasan samping masih belum reda]


[Ini foto yang didakwa cuba disembunyikan. Herlow ye, korang tak cakap pun kena buat aksi buruk. walhal, kasha buat camtuh pun kira dah ye?]


[dxoul, ko kata aku tgk camera je kan? ini?]


[camni lah aku kat penang, dxoul oi... no wonder tak publish2]


[dxoul... harap kau ngerti!]


[budak2 ni cakap samping ko cantik ye dxoul? ko nak tgk tak sms kasha bagi kat aku?]


[ni pun aku suruh amik tau dxoul... kalu tak]


[i tak letak effect apa2 kecuali terpaksa terangkan hingga langit pun jadi putih]


[sebelum berjaya merapatkan samping]


[selepas berjaya merapatkannya]


[mmm ini ke muka budak tahap upsr tu heider? berdasarkan kesan 4 kerut didahi tu... mmm]


[dxoul ... camni lah... tapi masa ni aku dgr diorang ajuk seseorang... mmm ]


[nampak keringat peluh tu? berbanding... mmm]


[betul dnije cakap ... tak pernah sentuh kan?]


[dxoul, yang ni kashah suruh publish]


[ini pun sama... terpaksa. tapi takde bantahan kan semua?]

14 comments:

R28est said...

gambar last tu mcm dak sengal...

erkkk peace nije!! :)

slmt hari ry maaf zahir batin..

cham's said...

whatever...credit to photographer! nice beb (@fb much better).

a z m i r said...

saya dengan penuh rendah diri mengaku salah atas semua pertuduhan yang dinyatakan..

k.A said...

siyes gambar cntek. oh br tahu kamu baca berita di ntv7 :P

d u t a said...

R : hahaha... gambar itu bajet cute... kalu nak tgk raw dia byk wrinkle tau! itupun dah kena edit. seminggu lak la nak clear all...
maaf? mmm nanti aku fikirkan nak maaf kau ke tak!

bro cham ; thanks. bro cham, tak nak tanya ke sape fotograper nye? mmm

azmir : ok. dimaafin... tapi tgh konsider nak publish ke tidak penang trip! ops!

KA : oh... malas nak buat pendedahan. gambar ni mmg diusahakan jadi cantik. zanks!

dxoul lacruz said...

drama

Azrol said...

~Im~
akhirnya terjawab pertuduhan dorang kat u mase buke pose kat klcc ritu kan. dorang ckp u xpegang kamera la bagai..sian u..akhirnya, blog ini menjawab pertuduhan..hehe :D

Diego Amani said...

Bila nak keluar potosyut GBS + Isteri & Tunang?

n i j e said...

saya tidak merekodkan apa2 pengakuan.

roy, patutlah kau selalu kena tinggal, mudahnya ditipu abg im.

R, tp hensem kan? *pffft!

d u t a said...

dxoul
tak sekuat drama ko tau! drama ko melibatkan bauan syurga tau! ambi pur bagai!

roy
thanks roy. kau mmg laksana sahabat2 para anbia! mengerti dan lebih memahami! bukan MAHA tau. hehehe

amani
itu sesi bila lengkap! nanti sorang wanita susah pula! mesti segan!

d u t a said...

+ dik nije +
tapi i tipu tak melibatkan wang! ops! hehehe!

Azrol said...

~dit~
bkn selalu kene tinggal, xpenah diajak pon oleh kau.

~Im~
ur welkam im.

d u t a said...

+ roy +
tinggal ke? dnije cakap takut kereta sempit! terukkan?

d u t a said...

amani lagi satu nak jawab

rakyat biasa tak sama treat dia dengan bukan rakyat biasa! ups!