Wednesday, April 21, 2010

telenovela INDONESIA + NIGERIA

Selasa lalu aku minta lewat ke office, sebabnya perlu ke pejabat pengurusan apartment bagi urusan mendapatkan sticker pas masuk. Sebelum tu, aku mmg mengutuk tahap dewa jenis grafik yang digunapakai pada sticker ini. Dah la warna macam tak de taste, lepas tuh grafik buat macam tak de basic design. Uh kecewa, akhirnya dari sepatutnya menegak, aku menempelnya pada cermin kereta ku secara melintang. Kononnya sebagai bantahan ke atas keburukan jenis grafik ini! woi pereka grafik. Kot ye pun dapat gaji, tapi jangan la rendahkan tahap mu itu. Malu aku nak letak kat kereta ni. Walaupun kereta aku bukan harga jutaan ringgit sehingga sanggup bermusuh sesama adik beradik, namun aku tetap menilai semua ni. Tiap2 hari tgk, rasa cam nak koyak je. (ok light2 je sumber media, takut kasha tak faham)

[ini tahap design yang diberikan... huh]

Nak dijadikan cerita, tatkala aku nak keluar rumah, tiba-tiba terdengar suara perempuan menangis dengan kuat. Tak semenanya, ada perempuan (dari segi material baju dia, aku rasa wanita dari seberang – gitu)… Dia keluar dari sebuah unit yang dihuni warga kulit hitam. Aku pun tak faham kenapa dia meraung seolah-olah habis sepah dah! – chup aku tak racist!

Lepas tuh berlaku aksi kejar mengejar mengelilingi koridor level unit ini antara wanita itu dan seorang lelaki kulit hitam. Aku yang sedang memakai sepatu converse yang dibeli secara berasingan walaupun dah berjanji nak beli sama, melambat-lambatkan perbuatan menyarung kasut itu. Sebabnya aku nak tonton telenovela indonesia + nigeria ini secara LIVE depan mata yang kini menjadi bahan utama menaikkan rating saluran tv masing-masing. (siaran tv tanpa parabola K)

Sebaik melakukan satu pusingan habis ala pelumba basikal Azizul yang kecundang di … wanita itu akhirnya rebah… bukan rebah, silap… dia kononnya hilang arah dan terduduk sambil tercungap-cungap di koridor lebih kurang 30 kaki jaraknya dari aku. Lelaki kulit hitam itu akhirnya mendapatkan wanita itu dalam keadaan lemah longlai lalu memegang pergelangan tangan wanita itu sambil memaki hamun dengan penggunaan perkataan English yang aku dengar namun masih tak faham… (maybe sebab my mother tongue have very thick british accent kot walaupun tak dapat gi London lagi.).

Masa tuh, aku nak juga rasa nak panggil polis, tapi banyak perkara yang terfikir di benak fikiran ku antaranya ;

  1. Bahaya dengan mereka (warga kulit hitam) ni. Dah la aku sorang je makhluk yang ada kat area tuh masa tuh. Mesti aku sasaran mereka sebab jadi saksi kejadian.
  2. Keduanya aku rasa kalau wanita itu benar2 teraniaya, kenapa otak dia tak berfikir untuk lari sahaja? Banyak je ruang dan jalan keluar yang ada. Kenapa lah nak terduduk kat situ sambil nangis teresak-esak. (korang mesti fikir lain kan?)
  3. Ketiganya, aku dah lewat ni nak gi kerja. Tak pasal2 aku lak kena jadi saksi bagai. Tak kuasa ah nak layan turun mahkamah. Dr. Pornthi* pun takut turun Malaysia, apatah lagi aku! (Hahaha… matilah, info media lagi!)
  4. Keempatnya… aku rasa kalu aku perempuan itu sekalipun, aku tak buat drama macam tuh. Tak best. Kalau aku pulak, aku akan ketuk setiap rumah minta tolong lepas tuh amik pisau ala2 nak bunuh diri. Baru la boleh menang anugerah skrin. Eh silap… kena masukkan segmen puji memuji baru boleh menang anugerah! Kan? (hiburan… kashah sila naik stage)
  5. Aku juga terfikir wanita itu tidak diperdaya. Nak telefon talian NUR yang diwara-warakan oleh Kak Ijat pun, tak guna sebab aku rasa, rakyat Malaysia yang bayar cukai untuk kebajikan negara, kenapa nak bagi kera dihutan! Kan? Alamak racist lagi. Tapi aku rasa, kenapa kau cari pasal dengan mamat kulit hitam tuh? Tak kan la kena ilmu guna-guna laksana wartawan penyiaran serta penyampai berita yang guna main sihir2 sesama penyampai berita. (kak wawa dapat phone baru ek? Kuat nya jampi baru… mana dapat?)

Selepas 5 alasan ini yang aku fikirkan… korang nak tau apa tindakan aku lepas tuh… ketika meyelusuri koridor ke ruang legar lif dan ketika melepasi mereka berdua, aku bertindak menutup hidung sebab kedua-dua mereka bau HAMIS yang amat!!

Tapi disini, aku harap adalah perhatian diberikan mana2 pihak sama ada yang nak buat kerja, pura-pura buat kerja ataupun nak pangkat lebih… pantau kemasukan rakyat ini yang berstatus pelajar / pekerja UN ke / apa2 je la alasan… ke sini. Bukan apa. Selain aku rasa mereka memakan duit kerajaan negara aku, aku kasihankan dan risau keselamatan kanak-kanak yang ada kat sini. Takut apa2 jadi kat mereka. Tak nak the 2nd N*rin Jazl** ye. Kalau jadi kat ahli keluarga kita sendiri… macam mana la rasanya.

Psstt… hidup pura-pura pun satu usaha ye!

12 comments:

thisisnije said...

patut la rajin komen kat blog org, rupanya hapdet blog sendiri. abg dxoul, dah ada orang jangkit perangai saya dulu2 la. caner ni? lalalagi

a z m i r said...

drama tu takde kat astro ek? penat tekan info tapi tak jumpa2..

thisisnije said...

astro? disc ada tak? ke centralize?

dxoul lacruz said...

kalau aku jadi perempuan tu, aku mak esah lelaki negro tu. orang2 sana kat kuat mak esah mak esah ni... senang!

d u t a said...

+ ala peter petrelli +
who had the ability to absorb and use the powers of other evolved humans... (heroes series via satellite channel)

d u t a said...

+ dxoul dan drama +
kelas drama u leh masuk slot seram ye. kalu nak hantu i ada calon. cakap je. gagagaga ulala...

d u t a said...

+ apartment nije & dxoul +
tak yah pakai disc. so tak de la drama rebut2. hahaha... berebut kereta dgn adik beradik pun ada dalam gbs ye. well well well... dxoul thanks for the zara! lovely!

dxoul lacruz said...

hanjen sgt statement berebut2 keter itu. terus teringat balik! hahahha

Fingers of God said...

pak hitam ni adalah legasi kepada abang la dan pak hendon yang telah sekian lama dok kat our country ni.lihatlah dimana saja mereka berada.apartment,flat,rumah dijajah.diorang syok sendiri naik LRT etc [negara diorang memang takkan ada semua ni].boleh pakai Neo,all types of car kat jalanraya kita.Macam memamng takkan balik ke bumi sendiri lagi.memang pun.Selepas abang la,pak hendon and pak hitam nih,next?

R28est said...

mmm patut la masyarakat prihatin tak berape nk berjaya...sebab dorang mesti pk 5 perkara mcm u...haiyyaaaaa... ;p

-azmir-

ke amik yg channel besa2 je...yg blh tgk AF, OASIS n 108...ahak!! ;p

choccy_blood said...

*laughing hysterically*

d u t a said...

tuan choccy_blood

apa yang kelakarnya?