Sunday, June 21, 2009

the LAST perhentian

hi kawan2. Tentunya tak sabar kan. Maklumlah setakat ini, masing2 nak dapatkan perhatian terbaik mengenai (tentang) catatan perjalanan percutian kali ini. Saya gemar membaca catatan kalian yang mempunyai insiden yang benar-benar mengguris hati dan perasaan ini! hahaha...

Perjalanan 13 Jun itu amat memenatkan. Maklumlah kerjaya sebagai penyiar kepada sumber berita tanahair kadang-kadang memaksa anda berkorban tentang beberapa perkara. Saya terlewat kerana terpaksa menyiapkan beberapa perkara sebelum mengambil off duty untuk 3 hari. Kemas kan meja dan sebagainya... bukan macam kalian yang punyai workstation sendiri... di media, kami hanya dibekalkan ruang kerja dengan konsep FREE SEATING!

Baiklah. Oleh kerana ini versi ISU BUMPER Perhentian yang ditunggu GBS untuk diselitkan dalam blog masing-masing... sudah pasti saya punyai isu sendiri. Puas memikirkannya... dan akhirnya saya cuba menjadi watak berdasarkan konsep rekabentuk ISTANA PASIR dan mencipta sendiri konsepnya selepas disiapkan... ahaks! (semua arkitek guna cara begitu).

Baiklah... berdasarkan pengamatan saya sepanjang perjalanan... ini dia watak utama.

1. Pastinya pemimpin negara berkuasa dunia ; Obama!

Apa yang anda lihat adalah sama. Memang lebih kurang sama... namun perwatakannya juga sama. Insiden yang diambil contohnya; pada hari kedua di sana... kenyataan dibuat;



" sekiranya abang im mandi, maka i baru nak mandi... u tak mandi... i tak mandi "

Dengan mengambil statement itu... watak obama ini mungkir janjinya dengan turun mandi. Kenyataan ini mempunyai persamaannya sebagaimana insiden Obama yang kononnya akan mewujudkan perdamaian dengan umat islam dunia.

2. Keduanya... pemimpin yang kini mendapat perhatian ramai, Ahmadenijad.


Selain memiliki ketinggian pada paras yang sama, saiz kasut yang lain... watak Ahmadenijad ini sering berkeras dan memberikan kenyataan ini amat2 bersamaan dengan insiden ini.

" memang saya dengar, penguatkuasaan ini dimansuhkan"

Persamaan kekerasan ini dilihat pada insiden ketika perjalanan pulang ke Kuala Lumpur. Laporan lanjut boleh di hayati pada perenggan-perenggan terakhir catatan blog watak Ahmadenijad ini.


3. Thaksin Shinawatra. Raut wajah yang hampir sama. Masih anda ingatkah lagi kepada bekas pemimpin ini?



Memiliki raut wajah tidak cukup. Namun penguasaan watak Thaksin jelas sekali sebagai watak yang berkuasa memiliki wang yang cukup untuk sebarang keputusan. Thaksin sememangnya mempunyai wang yang banyak untuk mengupah rakyatnya menjalankan tunjuk perasaan.

Persamaan? ermm sebagaimana watak R****** Puaka kot! larik....

4. Mahinda Rajapaksa.... ermm tona dah sama. Cuma isu persamaan? Walaupun memberitahu tidak kisah tentang kehilangan yang berlaku... namun tetap membangkitkan isu sama.



Contoh dalam pemerintahan Mahinda... dia tidak mengaku bertanggungjawab dalam isu yang mengakibatkan rakyatnya terbunuh. eh... cam tak related je.... hahaha... sebenarnya saya tak nak sekejam teman baikmu yang menuduh u seumpama pelakon MGR. i tak cakap tau... diaorang yang cakap. I gelakkan je.

K. yang pastinya... ini saya! k. bye uols. Edisi perjalanan akan menyusul! ini isu insiden je kan?

19 comments:

thisisnije said...

isu bumper ye, mesti kaver separuh trip je macam trip ke langkawi dulu2. ops!

MGR ~ roy, kashah ngan abg im yang cakap dulu. tapi sebab dia dah jatuhkan spek kau, terus cakap benda2 baik je. hahaha

a z m i r said...

duta - bumper la sangat entri ni. Ini kalau dikira-kira entri cermin belakang yang pecah je ni..hahahaha..

nije - Roy, aku yang cakap ko mcm MGR (matilah pengakuan). tapi seingat aku, aku cakap kali pertama kat Nije dan dia SETUJU. How? lariiiiiiiiii

thisisnije said...

azmir ~ bongok!

cermin kereta ~ aku doakan cermin keta kau pecah! hahaha...

MGR ~ siot je nak jugak kaitkan ngan aku. padahal kau awal2 dah gelak guling2 pastu nak divert kat aku lak. mentang2 la dalam trip ni kau 'safe' hahaha

dxoul lacruz said...

wah...i thaksin ke? choi sgt! i tak corrupt ok.

matila...isu tak relevan!

Roy : aku tak sebut apa2pun pasal ko. sebab aku baik!

duta said...

+ pecah +
wah... sama2 myvi pun nak gaduh. kashah... i rasa u tunggu dapat anugerah apa ntah... u simpan buat cermin cantik2... siap ada ornament ikan ke... bunga teratai ke... hahahha... u tak nak beli sports rim kan? sbb u cakap... emm ... emm... tak nak cakap la....

duta said...

+ ROY vs MGR +
roy, jauh panggang dari api tau. diorang cakap cam tuh, tak baek sgt. ikhlas dari hati i... u cantik... nanti kita gi shopping sama2 beli baju warna pink, hijau, purple, grey... BLUE... ermm.

duta said...

+ thasin aka dxoul +
laa... ko nak sape? cuba ko bagi idea. hehehe

saifulazrul said...

Siap dengan iras tokoh ternama lagi tu...

a z m i r said...

nije - hey! siap doakan lagi. tak baik tau. nasib baik SUNGLASS aku ada reflector (motif?). Jaga-jaga roy, kalau budu doakan ko habislah...

duta said...

+ doa? +
nije selalu pelik dia doa tau kashah! sampai la ni kan... i rasa dia kerajaan langit laa...

a z m i r said...

duta - logik! ahahaha..

thisisnije said...

kerajaan langit? macam cerita sumpah ORANG MINYAK je. sapa lead actor yang jadi org minyak tu ek? eh... kashah ke roy? abg dzul ngan abg im dah confirm bukan (i back-up u both ni)

Azrol said...

~wah korang!!~
amboi2. MGR la, Rajapakse la..yg penting, tetap seronok kuar ngn korang.

~im~
xpe, spek i, i kasi generasi akan datang carik. maybe tunggu bumi shift kot, baru dapat. Mane insiden air tompah kat Strawberry??by who? opss~pekop molot

thisisnije said...

aiyoyo... beraninya kuar statement tanah. siap!

duta said...

+ orang minyak +
orang minyak? ermmmm budu dah back up i kan... so i tuduh kashah... k dah!

+ air tumpah +
acara terulung dengan menyaksikan cubaan nak bagi parut lebih legap pada badan mangsa.... huk!!

thisisnije said...

legap tu gelap ke? pembc berita kan?

mana isu bumpernya? dah nak masuk 2 minggu dah ni.

duta said...

+ LEGAP +
ada je ye dalam bahasa melayu. objek legap! ok... google please!

+ BUMPER +
hahah nantilah... ngah edit photo 2 rakan yang asyik kurang jelas kelihatan.

R28est said...

Analisis R:

- Azmir vs Obama
Persamaan: hidung n kale kulit ;p

- Nije aka budu vs Ahmadenijad
Persamaan: Kecil2 cili api...

- Dxoul vs Thaksin
Persamaan: Kulit kot...tp yg pasti kat kepala semuanya $$$ (jgn marah haaa)
- Roy vs Mahinda
Persamaan: Rasanya kulit Roy ade lebih sikit dr itu Mahinda, kalau misai kasi tebal lagi pasti sama laa..mmm amak!

- Si penulis dan sedara sebelahnya
Persamaan: posisi gambar & hidung..hehehe

*analisis gambar secara maya shj..harap maklum

amANI said...

kopi pes amalan bersama:

"thisisnije said...

isu bumper ye, mesti kaver separuh trip je macam trip ke langkawi dulu2. ops!

June 21, 2009 11:03 PM"