Sunday, February 24, 2013

wajarkah LIKE pada status KEMATIAN pada FACEBOOK?

Adakah wajar? 

Adakah dianggap tidak bertepatan? 


atau pemilik akaun yang tidak sensitif?


Baiklah, jika diteliti, banyak perkara yang boleh kita ulas mengenai permasalahan ini. Terutama sekali dari segi etika. Kebiasaan penulisan status ini, sangat bergantung kepada individu. Kebanyakan daripadanya, menulis perihal menyatakan kematian ini, dengan ucapan, sekali lagi UCAPAN. Hampir kebanyakan situasi ini berlaku kepada semua pemilik facebook yang rata-rata membukanya setelah laman sosial ini menjadi trend masa kini.

Baiklah, ada beberapa perkara yang ingin saya gariskan di sini. Isunya, sekali lagi; WAJARKAH MENEKAN IKON 'LIKE' PADA STATUS YANG MEMPERIHALKAN TENTANG KEMATIAN / PENDERITAAN di laman sosial FACEBOOK.

Sebelum itu, menurut wikipedia (sumber rujukan mudah); butang LIKE diperihalkan seperti berikut : 

" Described by Facebook as a way to "give positive feedback and connect with things you care about",[19] users can "like" status updates, comments, photos, and links posted by their friends, as well as adverts, by clicking the "Like" button at the bottom of the content. This makes the content appear in their friends' News feeds.[20]

Antara perkara berbangkit, kewajaran itu, berdasarkan keprihatinan si penulis sebenarnya. Tujuan dan matlamat individu. 

Sebagai contoh yang jarang kita lihat ; 

STATUS FB : SAYA KEMATIAN AHLI KELUARGA

Yang sering kita lihat ;

STATUS FB : MOGA ARWAH DITEMPATKAN BERSAMA-SAMA ORANG YANG BERIMAN 

jadi, dengan doa yang baik sebegini, saya rasa adalah layak untuk kita like.Maka dengan itu, fikirkan dahulu sebelum bertindak. Ada kalanya tindakan kita tepat. Ada kalanya juga, tindakan kita salah. Ataupun, ada kalanya, tindakan kita disalah erti.

Untuk mengelak hal-hal sebegini, elokkan perpanjangkan butang LIKE itu, kepada menulis komen yang sewajar.

Itu pandangan peribadi saya. Hemat saya ; LIKE pada status DOA / HARAPAN kepada si mati atau pesakit adalah TIDAK SALAH.


1 comment:

Teacher Mard said...

saya setuju. instead of 'like', leave a 'condolence' comment.