Saturday, September 10, 2011

MUSTAJAB dan SYAHID

Bertolak ke tempat kerja, aku suka dengar celoteh pagi di SINAR FM. Gandingan Khairil, Salih Yaacob dan Raja Azura menghiburkan - ikut citarasa la ye. Yang penting, mengisi pagi yang penuh cabaran sebelum tiba ke tempat kerja.

Nak dijadikan cerita, aku tergelak dengan penggunaan perkataan si Khairil yang memberikan nasihat kepada pendengar; DOA IBU BAPA ADALAH YANG PALING 'MUJARAB!' ... kelakar! ia menarik perhatian seorang pendengar yang menelefon untuk memperbetul kesilapan tersebut. Apa yang penting, tak salah untuk diperbetulkan; sepatutnya, DOA IBU BAPA ADALAH YANG PALING 'MUSTAJAB!' ... tapi yang penting menghiburkan daripada menjelekkan.

Hari yang sama, ketika aku di salon, ada pulak kakak yang melakukan rawatan kulit kepala sedang berkongsikan pandangan tentang insiden kematian seorang jurukamera malaysia yang mati ditembak di Somalia tempoh hari.

Yang aku tak tahan nak gelak masa itu adalah ;

KAKAK : Dik sian dia kan? Yelah, anak2 kecik lagi. Tapi dia takpe, insyallah dia mati ZAHID!

AKU : (pekop mulut)

hahaha... tapi betul gak kot sebab makna ZAHID adalah ; para Zahid (pezuhud) dan Zahid (ahli ibadah) - hasil carian google la... mampu ke nak ingat semua.! mampu kau jadi kakak itu yang lebih 'vocab' ? hehehe


No comments: