Friday, July 16, 2010

PERIOD mood



Dulu masa kat asrama, masa aku menuntut di universiti, aku duduk dengan kalangan kawan-kawan yang kebanyakannya berlainan kursus pengajian. Namun keakraban kami sering dicemburui ramai. Senada dengan pesan, kita pergi sebagai sebuah keluarga, kita pulang nantipun sebagai sebuah keluarga.

Itu pesanan yang sering disebutkan. Aku amat terhibur di sana. Tempat lepak, tempat berborak dan tempat berdrama. Tapi isu kali ini yang aku maksudkan adalah; disinilah aku mengenali satu konsep tempoh PERIOD terhadap seseorang. Ia diperkenalkan rakan karibku (yang kini agak renggang, entah kenapa ; drama tak?).

Tempoh period yang diperkenalkan ini adalah tempoh satu ketika mood anda tak berapa nak kena dengan seseorang. Asal watak yang dibenci itu saja, mesti ada tak kena. Mesti rasa macam so irritating. Tak kisahlah apa jua isu. Contohnya;

Kalau dia tegur cara kita posing ala model salah pun, siap suruh betul-betulkan lagi. Rasa masa tuh nak jawab; kenapa kau Heidi Klum ke? Tambah lagi kalau dia melawak dengan kita ala drama swasta tak pun slot lestary TV3. Rasa macam nak jawab; ko ingat kau rasa tengah berlakon drama bersiri Opah / Oshin / Maero Attack / Nur Kasih / CSI / roda-roda kota raya / maria mariana / siri ulangan akademi fantasia? (owh please versi Noreen Noor . so 80s)

Tambah-tambah lagi kalau siap nak kaitkan kita dengan apa jua perbualan dia atau sibuk2 datang jumpa kita, nak tunjuk concern la konon. Fuh rasa tuh kalau tuhan bagi kuasa ghaib boleh naik ke langit, tak pun dapat naik borraq! (duuhh… gila agama ayah pin sesat). Malah bertambah pulak rasa benci kalau ketika itu juga dia minta itu ini dari kita. Rasanya nak je cakap, ingat ini dana pertubuhan anak-anak istimewa Eva Longoria? Tak pun kau ingat aku ni pekerja bank bahagian sales buat pinjaman peribadi Mudahrabak? Mukariba? Mughalazah? Tak pun Muntahkadarah?

Tambah lagi kena dengar suara dia! Rasa meluat membuak-buak masa tu! Rasa masa tuh juga kalau ada ipod shuffle, ipod touch, iphone, blackberry kalau isi lagu la… rasa macam nak je pasang earphone dengan level volume sampai tiupan sangkakala pun tak tembus gegendang telinga. Lagi kalau baca SMS dia; kalau baca pun, rasa macam nak balas balik sms tuh ; KAU PEHAL? - tema nak menang je!

Itu yang aku tau tempoh period yang aku tahu. Oh ia tak mengira jantina barangkali. Tapi bila bekerjaya, ada juga rasa begitu. Bak kata orang, hidup ini umpama roda! Perh, tak tahan konsep hidup. Jangan terbang terlalu tinggi, kelak jatuh… parah!

So far memang ada juga aku rasa tempoh PERIOD secara tiba-tiba atau sengaja tanpa ada kitaran masa (boleh?). Terutama bila ketika sibuk tak tentu hala. Ataupun time tengah duit dalam kocek tak segah hari kedua selepas dapat gaji (itupun gaji bukan pekerja kontrak macam aku sekarang).

Termasuk ketika dengar orang lain bermegah-megah kerja 5 hari seminggu tapi bonus termasuk saguhati raya + increment tahunan + duit kutu adalah sama dengan gaji kau setahun. Masa tuh la rasanya nak resign ataupun dah siapkan update resume masing-masing. Lebih-lebih lagi kawan-kawan lain bekerja sambil dapat melancong sana sini. Claim baju sejuk pun kalah harga 2 utas jam tangan kau (bukan swiss made). Lepas tuh belum masuk bab tengok gambar dalam FB dia melancong. Lebih bertambah panas, kalau lepas tuh kawan-kawan tagged engkau kat jam menara London tuh ataupun kat train bawah tanah kat jepun? - ni contoh ye! :). Rasa masa tuh, kalau kapal bantuan Flotila ke Gaza ada lagi untuk sukarelawan malaysia, kau tumpang sekali walaupun tak dapat sampai Palestin. Cukuplah perairan antarabangsa. Yang penting dapat menghirup udara laut mediteranean. Sekurang-kurangnya masuk CNN dan BBC. Kau?

Kau hanya duduk mengadap computer sambil klik page FB bersama melancong ke bilik pantry (itupun kalau ada). Masa tuh, rasa dunia memang tak selalunya INDAH. Nak je nyanyi lagu… Hidup tak selalunya indah… ada suka dan duka! Gitu emosi kan? Tambah pulak boss asyik nak itu ini. Fuh, kalaulah masa tuh boss nak letak jawatan macam perdana menteri jepun ataupun berundur diri ala pengurus bola sepak piala dunia, wajib rasanya nak cepat2 tubuhkan tabung kutipan parti kesyukuran. Siap tersalah baca doa talkin pulak! Ahaks! Tak pun jadi macam negara gajah putih Thailand. Guna kuasa rakyat jatuhkan pemimpin. Fuh, sape nak mati syahid katanya?

Tapi memang benda-benda macam ni selalu bermain difikiran kita. Jangan risau. Ia umpama mainan perasaan kita yang membebankan otak kita. Saja tuhan nak uji. Mana tau tetiba masa tuh kau nak beralih agama? Hah! Kalau aku pulak macam mana? Ermmm... kadang-kadang naik berang juga. Rasa tu juga rasa seperti apa yang aku tuliskan di atas. Tapi sebenarnya senang sahaja. Benda ni memang dah tertulis buat kita. Tuhan akan bagi, tapi kalau kita nak merubahnya Allah boleh bagi sekelip mata … TINGGG!! Tapi dengan usaha lah ye. Ala dah lupa dah ayat quran yang sebut, kalau sesuatu bangsa itu ingin berubah, mesti dengan usaha. Tapi kalau tak dapat juga, ada hikmahnya… Sebab tuhan risau kita tak ingat Dia. Takut kita sebagai hamba sahaya ini lupa diri. Sampai sejadah pun dilipat masih tajam bucu ditepi! Tapi ini pun pesanan buat aku juga. Moga kelak aku bukan bersikap demikian rupa. Macam orang berkain singkat! Tarik ke atas nampak lutut, tarik ke bawah nampak pusat. MasyaAllah… minda terencat! ( tetiba pakai burqa)

Apapun, pada kawan aku yang memperkenalkan konsep PERIOD ini. Aku disini menyusun kata kalau ada tersilap kata. Bukan apa, biasanya lawak durjana yang sering menjadi biasa kini bertukar malapetaka. Wah! Mungkin sebab ketika pembacaan kata-kata itu… adalah dikala hati tak tentu hala, maka itulah padahnya. Jadi kita nak berhenti bergurau mesra? Jangan dirisau, aku masih bilang lagi anda sebagai ahli keluarganya!

8 comments:

amANI said...

Sementara belum mandi wajib lepas period nih, fire je. Ada eskeus.

Hahah.

a z m i r said...

Lipat sejadah tp bucu tajam.lawakkkk!!!

thisisnije said...

(terus haplod lagu masuk phone)
tu je...

cham's said...

ter-baeeeeeeeeeeek!?!

pakai spender serkop kpala pun nampak macho pe...apa beza dgn superman pakai spender kat sblah luor tu (korunk puja gak kaaaan?)

sebabnya kita tak blame "extra-ordinary" so setidak2nya kita epi dgn our own style & way, hik's :D

yup, kun faya kun (bukan kun baju or kun road taw) hahaha

d u t a said...

amani
kena mandi wajib dulu? mmm haha xyah kot! ni kena byk amik wuduk tenangkan emosi dulu

d u t a said...

kasha
sejadah kan.... huhu

d u t a said...

dnije
ops, mesti default setting je tu kan... nak masukkan lagu ada ajar dlm youtube

dxoul lacruz said...

perioddd!

pilih yang bersayap ok!